Nieuwsbrief september 2015


Van de voorzitter van het bestuurHet nieuwe seizoen 2015 – 2016 en de toekomst van De Zeven Muzen

Het jaar 2015 is voor De Muzen een gedenkwaardig jaar. Op 3 januari bestonden we precies 40 jaar en dat is tijdens het Nieuwjaarsconcert van het Symfonieorkest Midden Holland (SOMH) op passende wijze gevierd. Nu moeten we aankondigen dat we onze activiteiten het komend seizoen inkrimpen.

Dit besluit hebben we moeten nemen nu het in het algemeen steeds meer moeite kost om voldoende deelnemers te vinden voor onze cursusactiviteiten en zich geen nieuwe activiteiten aandienen waarvoor inwoners van Zevenhuizen en Moerkapelle belangstelling hebben. Sommige korte workshops zoals bijvoorbeeld Creatief Schrijven konden vorig seizoen niet starten wegens onvoldoende deelnemers. Ook voor Tekenen & Schilderen liep de belangstelling terug. De muzieklessen zijn per 1 september 2012 overgedragen aan de nieuwe stichting MOZ-Art. Deze lopen gelukkig in Zevenhuizen en Moerkapelle nog steeds door. Maar met de organisatie daarvan heeft De Zeven Muzen dus niets meer te maken.


Voor de meeste overgebleven activiteiten geldt dat ze door kunnen gaan zonder De Zeven Muzen omdat de docent ze zelf kan organiseren. Zo is onze Literaire Leeskring met ingang van dit seizoen overgedragen aan de docent Rien Lindhout. Het gaat hier om een min of meer vaste groep deelnemers die ieder jaar doorgaat. De Zeven Muzen heeft hier voor de organisatie geen toegevoegde waarde meer. Ook de succesvolle organisatie van kunstlezingen en museumbezoek aan het Mauritshuis en het Van Gogh museum laten we met een gerust hart over aan de coördinator Detty Mol.

Zo starten we het nieuwe cursusjaar met in ieder geval een muziekevenement zoals u van ons gewend bent. Op 31 oktober a.s. is de 3e Concertavond van De Zeven Muzen (zie verderop in deze Nieuwsbrief). Ook hebben we besloten de korte cursussen Lol met Wol en Tekenen en Schilderen voor (gevorderde) volwassenen in dit eerste semester nog te laten doorgaan (zie voor info hierover verderop in deze Nieuwsbrief) als Zeven Muzen-activiteit. Daarna worden ook deze activiteiten overgedragen aan de docenten.


“Opgaan, blinken en verzinken” is een motto dat ook geldt voor de organisatie van culturele activiteiten. De Zeven Muzen voorzag 40 jaar geleden duidelijk in een behoefte in de samenleving aan educatie in muziek, toneel, dans, kunst. We hebben in de loop der jaren een grote diversiteit aan cursussen aangeboden. We organiseerden de uitvoering van vele culturele activiteiten. Die culturele behoefte van toen leeft nu niet meer zo – tenminste voor zover De Zeven Muzen daarin zou moeten voorzien. Als die er niet meer is, is het tijd voor iets nieuws! Wie daarover ideeën heeft en zijn/haar denk- en werkkracht daarvoor in wil zetten, is van harte welkom bij het bestuur. Als u ons een seintje geeft via Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spam bots, u heeft Javascript nodig om het te bekijken dan nemen we graag contact met u op!


Bestuurssamenstelling

Na 12 1⁄2 jaar trouwe dienst heeft Gerda Besselink, onze secretaris per 1 september 2015 haar functie neergelegd. Maar ze blijft als vrijwilliger elders aan het werk. Het bestuur heeft haar in augustus uitgezwaaid, met grote dank voor haar jarenlange diensten en betrokkenheid. Ook Frank Mol heeft per dezelfde datum het bestuur verlaten. Hij blijft gelukkig nog wel even aan als coördinator voor de laatste cursus Tekenen & Schilderen dit najaar. Gerda en Frank, vanaf deze plaats: nogmaals hartelijk dank!

Gelukkig wilde Tosca van der Meer de secretarisfunctie overnemen. Van harte welkom! Het bestuur bestaat nu sinds 1 september uit:

Joop Huson – voorzitter

Tosca van der Meer – secretaris

Henk de Koning – penningmeester
Peter Lelieveld – algemeen bestuurslid


Artikel over 40 jaar Zeven Muzen in Tijdschrift Oud Zevenhuizen-Moerkapelle

In de september-editie van het tijdschrift van Oud Zevenhuizen-Moerkapelle (OZM) verschijnt een artikel over de geschiedenis van De Zeven Muzen. Het gaat vooral over de eerste jaren van ons bestaan. Geïnteresseerden die geen lid of donateur zijn van OZM kunnen het tijdschrift verkrijgen in de Oudheidkamer, het Historisch Centrum Ons Verleden, Tweemanspolder 15, 2761 EE Zevenhuizen, geopend iedere laatste zaterdag van de maand van 13.30 – 16 uur.


KOMENDE ACTIVITEITEN

Onze activiteiten tot het einde van het jaar staan in het volgende korte overzicht. Op onze website www.dezevenmuzen.nl is deze informatie uiteraard ook terug te vinden.


Lol met wol
Op donderdag 3 september 2015 is de nieuwe workshop Lol met Wol van start gegaan. De lessen worden gegeven op donderdag van 15.30 - 17.00 uur bij onze docente Ineke van de Lagemaat thuis, Papaverlaan 46, 2751 CD Moerkapelle.


Tekenen en Schilderen voor volwassenen, cursus voor gevorderden

Op donderdag 24 september 2015 start de cursus Tekenen en Schilderen voor gevorderden. In 12 lessen worden mensen die al wat ervaring hebben, uitgedaagd andere werkwijzen en materialen uit te proberen.
Tijd: donderdagen van 19.30 - 21.30 uur.
Locatie: Voormalige Brandweerkazerne, Burg. Boerstraat 1, 2761 VP Zevenhuizen.
Kosten: L 155,- voor 12 lessen, exclusief materiaal.
Informatie: Frank Mol, coördinator: 0180-632097
of Piet Kouwenhoven, docent: 010-5218559


Concertavond

De 3e Concertavond van De Zeven Muzen zal plaatsvinden op 31 oktober 2015 in de Ontmoetingskerk, Dorpsstraat 106, Zevenhuizen. Aanvang 20.00 uur.

Drie ensembles van gevorderde musici zullen elk 20 à 30 minuten muziek verzorgen.
De toegang is vrij. Een vrijwillige bijdrage als tegemoetkoming in de kosten is welkom.


Kunstlezingen en museumbezoek
Detty Mol is van plan om ook dit najaar opnieuw een kunstlezing in combinatie met een museumbezoek te organiseren. Nadere publiciteit volgt. Heeft u hiervoor interesse, meld u dan even aan bij Detty Mol, e-mail: Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spam bots, u heeft Javascript nodig om het te bekijken


Nieuwjaarsconcert SOMH op 2 en 3 januari 2016 in Dorpshuis Swanla

De Zeven Muzen sympathiseert met dit initiatief en daarom maken we u er graag op attent dat het Symfonieorkest Midden Holland (SOMH) haar tweede Nieuwjaarsconcert gaat geven in Theater/Dorpshuis Swanla, op zaterdag 2 januari om 20.15 uur en op zondag 3 januari om 14.30 uur.


TERUGBLIK

40-jarig jubileum
Op 3 januari 2015 werd het 40-jarig
jubileum gevierd. Deze festiviteit viel
samen met het eerste Nieuwjaarsconcert
door het Symfonieorkest Midden Holland
(SOMH) in Dorpshuis Swanla. Na twee
korte toespraken speelden enkele leden
van het symfonieorkest een bewerking
voor dubbel-blaaskwintet en contrabas van de symfonie nummer 92, bijgenaamd de Oxford symfonie, van Joseph Haydn. Na de pauze volgde een hilarisch optreden van het duo Stenzel en Kivits, begeleid door het SOMH. Het duo wist de zaal uitstekend te vermaken met een aantal komische sketches die vlot en met overtuiging werden gebracht. Het voltallige SOMH gaf tenslotte een muzikale toegift. Al bij al een waardige viering van een gedenkwaardige mijlpaal in het bestaan van De Muzen!

 Active Image
Lol met wol

In de eerste helft van 2015 werd weer een cursus Lol met Wol gegeven, met succes. Het was een leuke groep meiden, die lekker gewerkt hebben. De resultaten zien er prachtig uit.


Active ImageAmateur-muziekavond
Op zaterdag 18 april 2015 werd in de Ontmoetingskerk de 42e Amateur-muziekavond van De Zeven Muzen gehouden. In een goed gevulde kerkzaal werd door de diverse deelnemers een mooi programma van klassieke muziek ten gehore gebracht.


Active Image

Het niveau van de uitvoerenden was hoog en het publiek enthousiast. Het programma was afwisselend: van barok tot een bewerking van Yesterday (Beatles) voor vier blokfluiten, muziek van Mozart en Beethoven tot Debussy en Fauré.
De Zeven Muzen kan tevreden terugkijken op een zeer geslaagde muziekavond.


Literaire Leeskring

De literaire leeskring heeft het afgelopen half jaar 3 bijeenkomsten gehad onder leiding van oud docent Nederlands Rien Lindhout. De avonden vonden plaats in de bibliotheek van Dorpshuis Swanla en er waren 11 deelnemers. Vol enthousiasme werden de van te voren uitgekozen boeken uit de Nederlandse literatuur, besproken en werd er gediscussieerd over verschillende onderwerpen en thematiek.


Museumbezoeken en kunstlezing Van Gogh

Op 5 maart in dit Van Gogh-jaar werd een lezing gegeven ten huize van de fam. Mol door Marjolijn de Vries – van Gogh. De lezing ging over de schilderijencollectie van de nazaten van Vincent van Gogh en de realisatie van het speciaal voor deze schilderijen ontworpen van Gogh Museum.

De aanwezigen waren zeer enthousiast en op 9 maart zijn we de schilderijen in het echt gaan bekijken in Amsterdam.


Op 7 juli kregen we een rondleiding langs beelden van Den Haag Sculpture op het Lange Voorhout. De rondleiding werd verzorgd door Djura Willems.
De organisatie had dit jaar Vlaamse kunstenaars uitgenodigd, hetgeen resulteerde in de tentoonstelling "Vormidable", moderne beelden die door de uitleg van Djura over materiaal en techniek meer gingen aanspreken.


Tekenen en Schilderen volwassenen

Gelukkig waren er in het voorjaar net voldoende belangstellenden om de cursus Tekenen en Schilderen voor volwassenen te continueren. We konden net als voorheen daarvoor de zeer geschikte kantine van de voormalige brandweerkazerne annex aan het oude Gemeentehuis in Zevenhuizen gebruiken.
De bijzondere inhoud van afgelopen cursus was het schilderen op glasvezeldoek en perspex-glas. Onze docent Piet Kouwenhoven heeft te kennen gegeven dat hij na de serie lessen komend najaar zijn lessen bij De Zeven Muzen om persoonlijke redenen gaat afbouwen. Daarom is de komende cursus zijn laatste in Zevenhuizen.